KIM
KIM
Latinski: Carum carvi l.
Eng: Caraway
D: Kummel
Fr: Le carvi
Egipčani ga nazivaju; tapnen.
Stari rimljani: cuminum.
A grci: kyminon.
Obitelj: Štitarke (Apiaceae, Umbelliferae)
Drugi nazivi: Divlji kim, kumen, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim, divji kumin, karun, kimelj, kimin, kmin
Podrijetlo: Sjeverna i Srednja Europa, Azija
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Plod (sjemenka)
O biljci:
Kao korov raste po planinskim i nizinskim livadama, te vrtovima i plantažama, Europe, Azije i Afrike.
Da bi otjerali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sijanja kima stari su Grci glasno psovali i kleli.
Spada u obitelj kišobranarki ili suncobranarki: Ombrelliferae (štitarke). Kod kima se koristi njegovo sjeme, i to osušeno.
Jako sliči na sjeme komorača. Može se koritisi sjeme u cijelo, ali je izgnjećeno ili mljeveno puno korisnije i aromatičnije.
Za lijek se upotrebljava samo biljka iz uzgoja.
Srodne vrste:
Anis (pimpinella anisum l.), Celer (apium graveolans l.), Komorač (foeniculum vulgare mill).
Kim je dvogodišnja biljka razgranate stabljike koja naraste do 90 cm.
Ima perasto razdijeljene listove i bijele do ružičaste cvjetove koji tvore štitce.
Plod je sitan, duguljast, rebrast i srpasto zavijen.
Korjen kima je bijele boje, a oblik mu je poput mrkve.
Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u čijim su udubljenjima smješteni uljni kanali.
Miris sjemena jako je aromatičan.
Iz sjemenki se dobiva eterično ulje, a bude ga tri do sedam posto.
Okus: Kim ima blago gorak i aromatičan okus, blago je gorko žareći i vrlo aromatičan sa sasvim laganom notom limuna.
Korjen ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i okusa.
Vrijeme cvatnje: svibanj, lipanj.
Vrijeme sazrijevanja sjemena: srpanj, kolovoz.
Ljekoviti dio su male sjemenke karakteristična mirisa i okusa, srebrno-smeđe boje.
Kemijski sastav:
Miristinska kiselina 0,5%
Palmitoleinska kiselina 0,1%
Oleinska kiselina 23,7%
Linolenska kiselina 0,2%
Palmitinska kiselina 13,7%
Stearinska kiselina 2,6%
Linoleinska kiselina 57,9%
Arahidna kiselina 1,3%
Plodovi kima sadrže 3-7% eteričnog ulja, 30% masnog ulja, 49,9% ugljikohidrata, 19,8% proteina i dr. Od mineralnih materija najzastupljeniji su kalijum (1351 mg/100g) i kalcijum (689 mg/100g), a od vitamina vitamin A (336 mg/100g).
Kvantitativno dominantne komponente eteričnog ulja su karvon (50-85%) i ?-terpinen (27,44%), a značajne su i p-cimen, kuminal, limonen i ß-pinen. Eterično ulje kima je bistra, bezbojna, lako pokretljiva tečnost, svojstvenog mirisa, gorkog i aromatičnog ukusa. Starenjem postepeno postaje žute boje.
Eterično ulje: 3-7 posto, bjelančevine 20%, masno ulje 12%, škrob 5%, smola, vosak, sluz, celuloza, šećer, kalcijev oksalat.
Droga: carvi fructus - plod kima. Plodovi kima koriste se u različitim ljekovitim pripravcima, a iz njih se dobiva i ljekovito eterično ulje koje se koristi kao djelatna tvar u mnogim farmaceutskim pripravcima.
Glavni sastojak je keton karvon, kojeg u ulju ima 50 do 65 %, te limonen, kojeg bude 35 do 45 %. Sjemenke, uz eterično, sadrže i biljno ulje, polisaharide te manje količine flavonoida i kumarina.
Moderna fitoterapija klasificira ovu biljku kao drogu s karvonom, već spomenutim spojem koji joj i daje karakterističan okus.
Oko upotrebe te biljke doista nema dvojbe, koristi se kod različitih tegoba probavnog sustava.
U modernoj fitoterapiji najčešće se rabi infuz (čaj), odnosno vodena iscrpina i eterično ulje.
Katkad se koriste i tinktura te suhi standardizirani ekstrakti.
Povijesni dio:
Kim je prastara ljekovita biljka koja se uzgajala pa je sjeme kima nađeno već u pretpovijesnim sojenicama. Pod nazivom "cuminum" kod Rimljana i "kyminon" kod Grka nije označen kim o kojem je riječ, nego je pod tim nazivima označena srodna biljka kimu koji uspijeva na sredozemnom području. Plinije je najprije opisao livadni kim kao "careum" jer bi trebao potjecati iz Kareja u Maloj Aziji. Pod staronjemačkim nazivom "veltkymmel" nije bio označen kim nego majčina dušica (Thymus serpvllum). Tek je Mattioli opširno opisao kim.
Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima pominje ga Karlo Veliki. To je najstariji začin u Evropi.
Pronađen je u ostacima hrane iz kamenog doba, ali i u egipatskim grobnicama. Uzgaja se u Holandiji, Skandinavskim zemljama, Egiptu i dr.
Kim ima svojstva da lagano podražuje, ugrijava, jača želudac, pospješuje izlučivanje mokraće i pospješuje probavu. Sjeme kima se izravnava u svojem djelovanju sa sjemenom anisa i komorača, pa ga je glasoviti njemački svećenik i biolog Kneipp preporučivao kao sredstvo protiv nadimanja.
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio ga je za glavobolju i zubobolju, srednjovjekovni kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista, i protiv nadutosti trbuha.
Djelovanje Kima:
- Karminativ - protiv nadimanja i probavnih tegoba
- Stomahik - protiv bolova u želucu
- Ekpektorans - pospješuje iskašljavanje
- Tonik i afrodizijak - regulira ciklus mjesečnice
- Laktogen - pospješuje izlučivanje mlijeka
- Antiseptik - zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama
- Diuretik - stimulira funkciju bubrega.
Indikacije:
Probavni sustav - protiv želučanih i crijevnih tegoba, nadimanja i grčeva, naročito ako ste pojeli neku od mahunarki ili grahorica, tada vam je kim jedini spas.
Dišni sustav- gripa, prehlada, produktivni kašalj.
Urogenitalni sustav - regulira ciklus mjesečnice, pospješuje laktaciju i normalnu funkciju mokraćnih puteva
Koža - eterično ulje u oblozima djeluje antiseptički.
Ljekovito djelovanje:
- Bolesti jetre i žuči poput ciroze jetre, slabe jetre i uravnotežuje masnoće,
- tegoba s bubrezima i mjehurom kao što su kamenci, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama,
- tegoba respiratornih puteva kao što su sklonost infekcijama, kronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj, sluzi i katar u plućima,
- bolesti srca naručito aritmija,
- bolesti očiju (za jačanje vida),
- karpal tunel sindroma jer smanjuje bol u zapešću ruke-šake,
- bolest želuca jer čisti želudac ili crijeva od katara, grije želudac, otklanja nametnike, utječe na probavu hrane u želucu, pomaže kod dispepsije, lošeg zadaha iz usta,
- ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, grčevi maternice, porođajni bolovi, a pridonosi i pojačanom izlučivanju mlijeka u dojilja. Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i grije. Ovakvo ljekovito djelovanje kima žene bi svakako morale koristiti jer kim ne ostavlja nikakve posljedice a primjena je jednostavna - dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od sjemena kima,
- za jačanje želuca možemo koristiti i ulje od kima, koje se također koristi za primjenu kupelji za slabu djecu.
Svestrana ljekovitost u pučkoj medicini:
Pučka medicina: Kim se odavno koristi kao začin i ljekovito sredstvo.
Najčešće u pripravcima protiv nadimanja, bolova u trbuhu, ujeda otrovnih životinja, kao oblog kod krvarenja iz nosa, za pospješivanje izlučivanja želučane kiseline i majčina mlijeka te kod kašlja.
Sa šećerom i drugim začinima pripravljao se liker od kima.
Stari grci dodavali su ga svim lijekovima kako bi ubrzali njihovo djelovanje.
Kao biljka za probavni sustav, kim je doista blagotvoran. Djeluje kao stomahik, stimulirajući lučenje probavnih enzima. Prednost mu je što nije gorak, kao što je slučaj kod drugih biljaka koje se koriste u tu namjenu, poput gorkog pelina ili kičice. Zanimljivo, istodobno ima sposobnost opuštanja glatkog mišićja probavnog sustava, ali i poticanja njegove normalne peristaltike (gibanje). Na taj način sprječava bolne grčeve probavnog sustava, a olakšava proces probave.
Kim je jedna od najdjelotvornijih biljaka karminativnog djelovanja, što znači da djeluje kod nadutosti.
Stoga se koristi za liječenje:
Meteorizma (nadutosti) funkcionalne dispepsije (loše probave)
Usporene probave, aerofagije (gutanje zraka) i grčeva u probavnom sustavu.
Kim je jedna od najpoznatijih biljaka u pedijatriji, jer se tradicionalno koristila kod crijevnih kolika (grčeva) u malih beba.
Danas je posve nepravedno zamijenjena instant čajevima, koji kao dominantan sastojak koriste komorač i anis.
Možda je zgodna informacija mladim roditeljima da je kim spas za miran san beba i onda kad zakažu instant čajevi.
Zanemaruje se činjenica da eterično ulje kima djeluje protiv gljivica, poput kandide, jednako snažno kao nistatin.
U doba kad rastu strahovi, ali i stvarni problemi s kroničnim gljivičnim infekcijama probavnog sustava, možda će ovo upozorenje biti od koristi u kliničkoj fitoterapiji.
CVIJET KIMA
Doziranje:
Komisija E Njemačke vlade i ESCOP propisuju i oralnu uporabu eteričnog ulja kima. Uobičajena doza za odrasle iznosi četiri do šest kapi na malo šećera, koje se uzimaju nakon obroka dva, tri puta dnevno. Prema escop-u, djeca mlađa od četiri godine obično uzimaju po jednu do dvije kapi tri puta dnevno. Premda je ova uporaba uobičajena, zbog mogućih patvorina i nestručna propisivanja preporučuje se prije posavjetovati sa stručnom osobom.
Na Europskom tržištu nađu se i oleokapsule koje sadrže eterično ulje kima, zbog lakšeg i ugodnijeg uzimanja.
Kim je uglavnom biljka koja ima simptomatsko djelovanje i, ako nije u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, koristi se po potrebi, odnosno sve dok ne nestanu simptomi.
Prijatelj probavng sustava:
Već sam pisala o mnogim drugim biljkama koje pomažu probavnom sustavu. Karminativno djelovanje kima (protiv nadutosti) potiču biljke poput komorača, anisa i korijandra.
Kod drugih tegoba, poput funkcionalne dispepsije, kim se kombinira s biljkama poput gorke ognjice i anđelike.
Nadutost ljudi često pogrešno dijagnosticiraju.
Klasična nadutost javlja se u crijevima i pritom pomažu biljke poput kima.
No, u slučaju subjektivna osjećaja nadutosti, koji se javlja pet do 20 min. Nakon obroka, a povezan je s lošom funkcijom želuca i / ili žuči, koriste se i koleretične biljke (koje ubrzavaju protok žuči), poput artičoke.
U slučaju različitih probavnih tegoba poput nadutosti, uz kim se koriste i probiotici. Probiotici trebaju biti u visokom broju, ne kao u prehrambenim proizvodima.
No, valja pripaziti na ravnotežu probiotika, jer može nastati odveć velik broj bakterije roda lactobacillus u crijevima, koje onda treba kontrolirati rodom bifidobacterium.
U slučaju kontinuiranih probavnih tegoba, mudro je biokemijski odrediti moguću intoleranciju, odnosno pojavu igg4 protutijela na uobičajene namirnice koje konzumiramo, poput mlijeka, jaja ili pšenice.
Kulinarstvo:
Kim je cijenjeni začin koji se koristio i u prošlosti u Europi i Aziji, za slatka i pikantna jela. Ima karakterističan pikantni, pomalo trpki okus koji poboljšava najrazličitije vrste jela. Koristi se i kao aroma za brojne likere.
On je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka. Najčešće se koristi kao začin u varivima od kelja, cikle, svježeg i kiselog kupusa, sirevima, ali isto tako u velikim količinama koristi se i u kruhu i pecivima. Može se koristiti i mlado lišče kima i to u salatama ili kao dodatak varivima i juhama.
Može se koristiti u tortama i kolačima, dodati voću, iskoristiti za juhu, sir, kruh...
- začinjene kolače
- u pečenoj svinjetini, gulašu i kobasicama
- u salatama, s povrćem poput kupusa, kelja i cikle, krumpira i gljiva
- u skandinavskim i baltičkim jelima od ribe, mesa i povrća
- u židovskoj kuhinji
- kao začin za sir i u jelima od sira
- u juhama, npr. krem juhama
- u namazima od skute ili kremastog sira (npr. liptaueru)
- u alkoholnim pićima poput aquavite
Mnoge tajne ljekovitosti biljaka diskretno možemo iščitati i iz starih recepata u prašnjavim knjižicama naših prabaka.
Zanimljivo je kako su ljudi odvajkada koristili ljekovitost začina, ovisno o namirnicama kojima se pripremao obrok.
Posipa se po slanim pecivima, dodaje se poznatim "kraml-pogačama", iliti pogačama od čvaraka, pa čak i tradicionalnoj salati od cikle te prežganoj juhi, a dio je naše kuhinje ne samo zbog svojstvena okusa.
Čuvanje:
Plodove kima treba čuvati u suhim i zatvorenim staklenim spremnicima, zaštićeno od svjetlosti.
O upotrebi kima nema dvojbe - njegov blagotvoran učinak pomaže kod različitih tegoba probavnog sustava
Kombinacije:
Dobro se kombinira s kamilicom, korijandrom, anisom, komoračem, metvicom i koprom u pripravcima za poboljšanje probavnih smetnji.
Za pripremu čaja uzima se 1 čajna žlica sjemena kima, malo se prokuha, ostavi 10 minuta pokrito, nakon čega se ocijedi. Piju se dvije do tri šalice dnevno u gutljajima. Kimovo ulje uzima se samo jednom dnevno i to najbolje 3-4 kapi na nešto šećera u prahu.
Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: kuhani korijen kima vrlo je zdrav. On zagrijava želudac i bezbolno pospješuje izlučivanje mokraće.
Češka i moravska pučka medicina tvrdi da se sprečava udar kapi ako se jede mnogo kima. Sjeme kima, napunjeno u platnenu vrećicu, dobro ugrijano i stavljeno na trbuh, otklanja trbobolju i smanjuje nadutost.
Zdrobljeno sjeme kima, poprskano vinom, stavljeno u platnenu vrećicu i toplo položeno ublažuje bolove glave, uha i zuba.
Topli čaj od kima bez šećera vrijedi u pučkoj medicini kao jedan od najboljih i najpouzdanijih lijekova kada peče želudac, u bolovima i grčevima želuca, kod nadutosti i nadražaja na povraćanje. Ako se kim dodaje jelu, stvara se apetit, dobra probava, smanjuje se nadutost, omogućuju se vjetrovi i otklanja zadah iz usta.
Kim stavljen u vinsku žestu ili rakiju daje napitak koji jača želudac, djeluje na umirenje i na smanjenje grčeva. Liker od kima često se patvori kemijskim nadomjescima te kao takav nema nikakve ljekovite vrijednosti.
Kim je prema shvaćanju ruske pučke medicine vrlo dobar lijek protiv pijanstva. U tu svrhu prelije se 50 g kima jednim litrom kipuće vode te se pijancu daje da nezaslađeno pije na slijedeći način: prvi dan 4-5 šalica, drugi dan 4 šalice, treći dan 3 šalice, čatvrti dan 2 šalice i slijedeće dane po 1 šalicu i to tokom 3 tjedna, već prema stupnju pijanstva.
Najprije nastupa povraćanje i nakon toga slijedi većinom proljev i povišeno izlučivanje mokraće i znoja. Terapija se kod opetoavne pojave pijanstva ponavlja, a uspjeh ne izostaje.
KIM SJEME
Recept:
Pripremanje čaja: 1,5 g. (1 čajna žličica) svježe smrvljenih plodova na jednu šalicu preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji. Piti po jednu šalicu 2-3 puta na dan kod nadutosti i probavnih smetnji.…
Kim se obično koristi u relativnoj niskoj dozi:
Infuz se spravlja na način da se 2 g. Kima (jedna čajna žličica) prelije s 1,5 do 2 dcl. Kipuće vode, ostavi 10 do 15 minuta i zatim procijedi. Pije se svježe spravljen dva, tri puta dnevno, obično nakon obroka.
Mala djece i bebe koriste dvostruko manju dozu.
Tinktura:
Preliti 1 šalicu sjemena kima s 5 šalica 90 postotnog alkohola i ostaviti tako 10 dana, pa procijediti. Uzimati tri puta po 20 kapi na dan u malo vode ili čaja, prije jela.
Napitak:
Za crijevna oboljenja: Kavi od cikorije i ječma ili Divki dodati usitnjen kim i piti ujutro natašte, prema potrebi.
Ocat:
Preliti 100 grma sjemena kima s 1 litrom jabučnog octa, začepiti i ostaviti 30 dana na toplom mjestu. Procijediti. Uzimati 5-10 kapi s čajem od metvice nakon obroka kod nakupljanja plinova i nadutosti.
Kulinarstvo:
Dodavanjem kimu komorača i anisa ljekovito se djelovanje pojačava, što je veoma važno u dijetoterapiji, posebno ako se provodi neslana dijeta i k tome još reducirana, jer hrana poprima bolji okus.
Kim je lako samljeti u mllincu za kavu, a može se dodati gotovo svim jelima: juhama, salatama, varivu, sirevima, mesu, pecivu, kruhu, napitcima...
Kim je sastavni dio već opisane začinske mješavine curry kao i velikog broja drugih začinskim mješavina.
Ograničenja u primjeni:
Ne upotrebljavati u slučaju alergije na glavočike ili štitarke. Nema spoznaja o primjeni u trudnoći ili tijekom dojenja.
Pri dugoročnom uzimanju visokih doza ulja moguća su oštećenja jetre i bubrega.
Primjena u liječenju životinja:
I kod životinja djeluje kim na smanjenje nadutosti te kao sredstvo za umirenje grčeva, a spriječava vrenja kod kolika. Kim pomiješan u hranu konjima i svinjama, pospješuje apetit. Lagani uvarak od kima, dodan u vodu, otklanja nedostatak mlijeka kod krava.
Sjeme iz kojeg je destilacijom izvađeno eterično ulje vrlo je dobro krmivo radi bogatog sadržaja bjelančevina i masti, te dodavano u malim količinama ostaloj krmi, daje životinjama veći radni kapacitet.
KIM - SJEMENKE
Ulje (Oleum Carvi)
Poznato je i njegovo eterično ulje koje se obilato koristi u farmaciji. Čak su ga stari Grci stavljali u tolike lijekove da ubrza djelovanje lijekova.
Gram kimovog ulja rastvoren u 50 g vinske žeste i od toga dodana klistiru 1 jedaća žlica, djelovat će blago i rastvarajuće. Eterično ulje od kima je bistra, bezbojna ili blijedo žućkasta tekučina izrazitog mirisa na karvon i aromatičnog okusa.
Glavni sastojci ulja su keton karvon i terpen limonen, zatim ima malo dihidrokarvona, karveola i dihidrokarveola...
Napomena!!!
Kim ne treba miješati s biljkom crni kim ili crni kumin (nigella sativa l. Ranunculaceae), danas sve popularnijom biljkom čije se ulje masovno koristi za ublažavanje alergijskih tegoba.
Bila bi posve tragična zabuna uzeti oralnim putem eterično ulje kima, koje se pije u kapima, umjesto biljnog ulja crnog kima koje se uzima u dozi od jedne žličice.
Indijski - CRNI KIM:
Drugi nazivi: Curukot, Curekot, Curokot, Schwarzkümmel, Blackseed, Crni kimel
Obitelj: žabnjaka (Ranunculaceae)
Biljka: jednogodišnja visine 30 d0 60 cm
Cvijet: mlijecnobijeli s plavkastim ili zelenkastim vrhovima
Plod: petodijelna čahura slična maku u kojoj su sitne crne sjemenke
Okus sjemenki: lagano gorak i pikantan
Miris sjemenki: aromatični začinski miris koji podsjeća na komorač, anis, a uspoređuju ga i s mirisom kamfora i kajeputa
Slični varijeteti: Nigella damascena (Crnjika) i Nigella arvensis
Čahure se beru kada se biljka počinje sušiti odozdo. Čahure moraju biti svijetlo-smeđe a sjeme crno i tvrdo. Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki.
Indijski crni kim ima ove sastojke:
Bjelančevine 21%, biljne masnoće 35%,
višestruko nezasićenih masnih kiselina više od 50%,
ugljikohidrata 38% i više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina
miristinska kiselina 0,5%
palmitoleinska kiselina 0,1%
oleinska kiselina 23,7%
linolenska kiselina 0,2%
palmitinska kiselina 13,7%
stearinska kiselina 2,6%
linoleinska kiselina 57,9%
arahidna kiselina 1,3%.
drugih sastojaka 6%
Crni kim je tradicionalno poznat na srednjem istoku gdje ga zovu "Habbat al Barakah" - 'The Blessed Seed" i veoma je cijenjen kao lijek za mnoge bolesti. Koristio se i u mnogim zemljama srednjeg istoka a tisucama godina se prevozio preko luka Afrike i Azije. Odnedavna je njegova ljekovitost cijenjena i u SAD i Europi. To je stvarno odnedavna s obzirom da je pronađen i u piramidama i da se spominje več tisučama godina.
Kažu da je i Kleopatra koristila ulje crnog kima kao piling a Islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi "Hadith" napisao: "Crni kim liječi sve bolesti osim smrti."
Nezasićene masne kiseline su esencijalne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. S uljem crnoga kima u organizam dospijevaju korisne višetruko nezasićene masne kiseline (linolenska i linoleinska kiselina). Ulje crnoga kima se preporučuje u tretmanima kod povečanog kolesterola, ekcema, PMS-a, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze... zato što sadrži linolensku i linoleinsku kiselinu. Sadrži i saponine čije djelovanje snizuje šečer u krvi, antidepresivno djelovanje, ublaživanje nesanice...
Jedan od važnijih sastojaka koji karakterizira ulje crnoga kima je eterično ulje Nigelon semohiprepion, koji djeluje kod bronhalne astme i hripavca, a odgovorno je za anithistaminski, antioksidativni, antiinfektivni i bronhodilatatorni učinak.
Ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki crnog kima, tako da ima optimalne karakteristike.
Ulje crnog kima pomaže i kod bolesti imunološkog sustava kao:
Alergija, AIDS-a, karcinoma gdje se recimo imunostimulator echinacea nesmije upotrebljavati.
- Stimulacija stanica koštane srži (porast 250%).
- Povećanje produkcije t-stanica "pomagača" i b-stanica "proizvođača antitijela" u imunološkom sustavu.
- Povišenu proizvodnju interferona/bjelančevina koji su iznimno važni za imunološki sustav.
- Štiti tjelesne stanice i sprečava razmnožavanje stanica karcinoma.
Ulje crnog kima neko se vrijeme zanemarivalo na našem tržištu, no u posljednje se vrijeme ponovno počelo upotrebljavati. Više od 200 sveučilišta od 1959. godine pa do danas ispitivalo je djelovanje upotrebe crnoga kima. Nekoliko studija u Jordanu i SAD-u pokazalo je ljekovitost kod leukemije.
U prošlom desetlječu, američki i arapski znanstvenici uvaženih istraživačkih instituta (među ostalima i u Centru za istraživanja protiv raka "Hilton Head Island" u South Carolini) počinju analizirati ovu "blagoslovljenu" biljku. Došli su do sljedečih rezultata:
• sjeme crnog kima sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu probavljanje hrane i rad crijeva
• supstancije u ekstraktu crnog kima jačaju imunološki sustav u borbi protiv zločudnih bolesti
• učinkovito snizuje višak šečera u krvi.
Studija na Dječjoj sveučilišnoj klinici u Mainzu pokazala je da crni kim sadrži Gamma-linolensku kiselinu, ima protuastmatični učinak, jer spriječava alergijske reakcije.
Povečanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom prehranom uništavamo svoj imunološki sustav. Moderna imunološka istraživanja potvrduju da redovita upotreba ulja crnog kima spriječava zakrečenje arterija, reumatske bolesti, pojavu mrene na očima, sinusitis, alergije...
Dosadašnja ispitivanja pokazala su da crni kim ne djeluje izravno na pojedine organe, već djeluje na cijeli organizam preko imunološkog sustava (jačanje / revitalizacija) i pročišćuje preko debelog crijeva, tako da je njegova korist višestruka.
Za postizanje harmonije imunološkog sustava, posebno je prikladno ulje crnoh kima.
Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.
CRNI KIM - CVIJET - SJEMENKE